Telefoonnummer: 085 – 489 10 71

Doe lekker zelf normaal man

Scheldpartij in de tweede kamer

De telegraaf kopt: ‘scheldpartij in de tweede kamer’.Geinteresseerd lees ik het bericht, omdat ik ook wel van wat sensatie houd, en word vervolgens teleurgesteld. In het politieke leven zijn dit blijkbaar de veelgebruikte krachttermen: ‘krijg de rambam’, ‘toedeledoki’ en ‘achterlijke gladiolen’, ‘een grote nul’ of ‘doe eens normaal man’. Je moest maar geen ruzie krijgen met een politicus als ze zo tegen je tekeer kunnen gaan!

Nu is schelden sowieso een interessant taal-fenomeen. In iedere cultuur wordt weer anders gescholden. Nederlandse scheldwoorden bestaan voornamelijk uit 3 typen: lichaamsdelen (klootzak, eikel, doos) , dingen die uit die lichaamsdelen komen (schijt, pis, kak) of ziekten (tering, kanker, mongool). De eerste categorie is terug te vinden in bijna elke andere taal (arschloch in het Duits, figa in het Italiaans), net zoals de tweede categorie (shit in het Engels, scheisse in het Duits). Maar wij Nederlanders schijnen de enigen te zijn die elkaar nare ziekten toewensen. Wat zegt dit gegeven over de Nederlander die zo tolerant zou moeten zijn? In Italië en Servië kun je iemand daarentegen hard raken door zijn familie iets slechts toe te wensen. Daar is de gemiddelde nuchtere Nederlander dan weer niet zo van onder de indruk. Zou de manier waarop in verschillende landen gescholden wordt iets zeggen over de cultuur van deze landen? Is familie in Italië en Servië zo veel belangrijker dan in Nederland dat het dit verschil in scheldwoorden verklaart?

Schelden, het is een uiting van frustratie of onmacht. Schelden haalt de druk van de ketel. Zelfs op de beschaafdste plek van Nederland, de tweede kamer, wordt volop gescholden. Ook al maakt ‘achterlijke gladiool’ op de gemiddelde Nederlander geen enkele indruk, toch werd Premier Rutte ervoor op het matje geroepen. De cultuur waarin je je bevindt bepaalt welke taal wel en niet ok wordt gevonden. De mens is een groepsdier en zal zich altijd onbewust aan de regels van de groep houden. Zelfs wanneer je even lekker je frustratie eruit scheldt. Misschien dat we veelschelders daarom een tijdje in de tweede kamer mee moeten laten draaien. Hopelijk schelden ze daarna op een manier die niemand echt raakt.

Leave a Reply

Cursus webschrijven

Wordt bewerkt…